Stucco Italiano logo

Scagliola – Stucco Marmo

En dekorationsform som sedan den italienska renässansen har använts för att efterlikna marmor med 100% naturliga material.

Vi är stolta att nu kunna erbjuda putsning av Scagliola - Stucco Marmo till ert projekt.

Scagliola används för att skapa inläggningar, paneler, pelare och andra arkitektoniska element som efterliknar ädelstenar, marmor eller granit.

Tekniken innebär att man skapar en färgad pasta av gips, marmor eller krita, som sedan appliceras på en yta och bearbetas för att skapa den önskade effekten. Därefter poleras ytan för att ge en högglansig finish.

Namnet ”scagliola” kommer från det italienska ordet ”scaglia”, som betyder ”skära i bitar” eller ”skiva”, och syftar på de tunna skivorna av marmor och ädelsten som imiteras av tekniken. Scagliola har använts i hundratals år för att skapa vackra och imponerande dekorationer, och det används fortfarande idag i restaurering av historiska byggnader och i nybyggnation.

Användningsområden för Scagliola

Scagliola – Stucco Marmo har historiskt sett använts som en form av dekorativ konst för att imitera ädelstenar och marmor i arkitektoniska applikationer såsom pelare, paneler, inläggningar och andra interiördetaljer. Det har använts för att skapa imponerande och eleganta ytor i palats, kyrkor, offentliga byggnader och privata hem.

Idag används Scagliola fortfarande i restaurering av historiska byggnader och monument. Det kan också användas i nybyggnation som ett alternativ till äkta marmor och granit, eftersom det är en mer ekonomisk och hållbar lösning. Scagliola används också ibland för att skapa konstverk och skulpturer, där det kan användas för att skapa färgglada och detaljerade ytor.

Utöver dess användning inom arkitektur och konst, används Scagliola också ibland för att tillverka föremål som smycken, infällningar i bord och andra dekorativa föremål.

Referensbilder